Organizirana turistična ponudba

Javni zavod Rokodelski center Ribnica

Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica
T: 01/836 11 04
M: 041 786 935
W: www.rokodelskicenter-ribnica.si

Delovni čas
ponedeljek – sobota od 9h do 17h, nedelje po dogovoru
Prazniki zaprto

Škrabčeva domačija
Rojstna hiša patra Stanislava Škrabca

Hrovača 42
1310 Ribnica
Odprta: po dogovoru

Organiziran prikaz izdelave suhe robe ali lončarskih izdelkov si lahko ogledate v naslednjih delavnicah:

SUHA ROBA

Franc Jaklič
Sajevec 16
1310 Ribnica
tel.: 01 8362 142
Andrej Lovšin
Sajevec 17
1310 Ribnica
tel.:01 8360  354

Poleg ogleda je v delavnicah možen tudi nakup.

LONČARSKI IZDELKI

Janez Bojc
Za Vodo 3
1331 Dolenja vas
tel.: 01 8364 032
Jakob Nosan
Prigorica 113
1331 Dolenja vas
tel.: 01 8364 128
Anton Nosan
Prigorica 101
1331 Dolenja vas
tel.: 01 8364 047
Lončarstvo
Pogorelec – Češarek

Lončarska 22
1331 Dolenja vas
tel.: 01 8364 667

Poleg ogleda je v delavnicah možen tudi nakup.

ORGANIZIRANA PRODAJA SUHOROBARSKIH IZDELKOV

Mercator – Kmetijsko gozdarska zadruga
Škrabčev trg 19
1310 Ribnica
tel.: 01 8362 131

PRODAJA RIBIŠKIH DOVOLILNIC

Ribiški dom v Prigorici
Zalužje 88
1331 Dolenja vas
Gostilna Uršnjak
Opekarska c. 1
1310 Ribnica
tel.: 01 8362 621
Gostilna  Pri Medvedu
Prigorica 110
1331 Dolenja vas
tel.:01 8364 042

ENOURNI OGLED MESTA RIBNICE

Pokaži opis »

Za obzidjem ribniškega gradu se skriva kar dobršen del ribniške zgodovine. Skupaj z našim prijaznim vodnikom si boste ogledali:

  • tloris gradu,
  • Park kulturnikov,
  • skulpture Forme vive in se sprehodili po odru letnega gledališča.

V notranjosti enega še ohranjenih stolpov je zbirka suhe robe in lončarstva.
Ko zapustimo grajsko obzidje, se sprehodimo še do cerkve sv. Štefana ene izmed največjih v Sloveniji. Njena sedanja zvonika je zasnoval arhitekt Jože Plečnik.
Ravno nasproti cerkve je hiša, kjer je bila že konec 14. stoletja prva šola v Ribnici, kjer si je ” uka žejo gasil” tudi France Prešeren, zato je na hiši tudi spominska plošča.Tukaj se naš enourni ogled mesta Ribnice zaključi. Vabimo vas, da se nam pridružite.

TRIURNI OGLED RIBNICE IN OKOLICE

Pokaži opis »

Ribnica, nekateri ji pravijo tudi ” zibelka suhe robe in lončartva”, ima zelo bogato zgodovino. Nekaj je lahko spoznate tudi vi, če ste se nam pripravljeni pridružiti. Prijazen vodnik vas bo najprej popeljal za grajsko obzidje. Tam si boste ogledali Park kulturnikov, v notranjosti gradu pa vam je na ogled stalna zbirka suhe robe in lončarstva.

Izven grajskega obzidja bomo pot nadaljevali proti farni cerkvi sv. Štefana.

Po ogledu cerkve nas bo pot zapeljala do domačije jezikoslovca in patra Stanislava Škrabca v Hrovači.

Za zaključek pa se bomo odpeljali v Sajevec, do izdelovalca suhe robe. V živo vam bo prikazal in v ribniškem narečju razložil, kako se izdela lesena posoda npr. škaf, kako se razcepi vitre… Če pa vam bo kakšen izdelek všeč, si ga boste lahko kupili.

ENODNEVNI IZLET PO RIBNIŠKI DOLINI

Pokaži opis »

Ribnica leži na zahodu Dolenjske. Od Ljubljane je oddaljena 50 km. Najbolj je znana po izdelkih suhe robe in lončarstva.
Obiskovalca že od daleč pozdravita mogočna katedralska zvonika farne cerkve, po načrtu arhitekta Jožeta Plečnika, ker sta bila prejšnja med vojno porušena.
Predlagamo vam, da se naš izlet začne ravno s to znamenitostjo. Okoli devete ure dopoldne vas bo naš vodnik pričakal pred cerkvijo. Ogledate si cerkev, nato pot nadaljujete do ribniškega gradu, kjer si ogledate Park kulturnikov, arheološko zbirko in muzej suhe robe in lončarstva. Iz gradu se napotite v Hrovačo, kjer je domačija jezikoslovca Stanislava Škrabca. Od leta 1998 je prenovljena v muzej, z ohranjeno arhitekturo iz 19. stoletja.
Po ogledu se odpravite na avtobus in se odpeljete do Dolenje vasi, kjer si boste ogledali izdelavo lončenih izdelkov. Možen je tudi nakup. Z avtobusom se vrnete v Ribnico. Tu je  postanek za kosilo v eni izmed ribniških gostiln.
Po kosilu se odpeljete v Sajevec do izdelovalca lesenih posod,  tako imenovanega “pintarja”. Ob prikazovanju vam bo v tipičnem ribniškem narečju tudi pojasnil, kaj je vse potrebno, da se izdela škaf, brenta… Če si boste zaželeli tako posodo imeti tudi doma, si jo boste lahko pri njem tudi kupili.
Naprej se popeljete do Slemen. Slemena so sicer najvišji južni del velikolaške pokrajine, a vsa naselja pripadajo ribniški občini in so po mnenju mnogih njen najlepši predel. V to se boste lahko sami prepričali. Ustavili se boste pri Sv. Gregorju, ki je rojstni kraj socialnega zgodovinarja dr. Janeza Evangelista Kreka. Njegovo ploščo si lahko ogledate na podružnični šoli.
Na ravnici pod Sv. Gregorjem postanete v vasici Maršiči. Tu si ogledate cerkvico sv. Urha. Na njeni zunanjščini  lahko vidite fragmente slike sv. Krištofa, v ladji pa odkrit prizor Pohoda Sv. Treh kraljev. Zanimiv je predvsem motiv lisice – romarice, ki nosi v malhi zadavljeno kokoš in z nekaterimi insignijami cerkvenih dostojanstvenikov.
Namesto obiska Slemen si lahko izberete vzpon na Malo goro, k cerkvici sv. Ane. Del poti se lahko peljete z avtobusom, del poti pa je treba prehoditi peš – približno 30 min. hoje. Če je vreme naklonjeno, je od tod  prelep razgled na Ribniško dolino in okolico. Poleg cerkvice je tudi planinska koča, kjer si lahko potešite žejo in lakoto.

OSTALE ZNAMENITOSTI RIBNICE IN OKOLICE

  • Brezno Jelenov žleb s spomenikom NOB v Veliki gori;
  • Rudeževa kapela sv. Antona Puščavnika v Jelenovem Žlebu
  • Panj najobsežnejše jelke v Sloveniji nad Grčaricami

Klikni za ogled panorame Ribniške doline