Ribnica danes

površina ribniške občine: 153,6 km²
število prebivalcev: 9.390 (Vir: SURS, julij 2017)
število naselij: 64
nadmorska višina: 489 m
mejne občine: Sodražica, Kočevje, Velike Lašče, Loški Potok in Dobrepolje.

Karta Občine Ribnica

Karta Občine Ribnica

Ribnica je geografsko, zgodovinsko, kulturno, gospodarsko in upravno središče občine. Leži na obeh bregovih ponikalnice Bistrice, sredi ravnine ribniškega polja, med grebenoma Male in Velike gore. Dolina se proti jugu razširi v večji naselji Prigorica in Dolenja vas z obsežnim dolenjevaškim poljem, proti zahodu se podaljša do Sodražice, od koder se svet proti severu dvigne v slikovita Slemena, proti jugozahodu pa se povzpne v Loški Potok.

Podnebje je zmerno celinsko z dolgimi zimskimi obdobji in obilico snežnih padavin. Več kot 60 % površine pokrivajo bogati gozdovi, predvsem iglavci, ki so polni raznovrstne divjadi.
Poleg največje kraške ponikalnice Ribnice sta poznani še Bistrica in Tržiščica.

Značilnosti

Francoski most v Ribnici

Francoski most v Ribnici

Ribnica je eden najstarejših slovenskih krajev in ima bogato zgodovino. Ime temu mestnemu naselju že odnekdaj potrjuje grb z ribo.
Popotnika že od daleč pozdravita dva zvonika ribniške farne cerkve, ki sta zgrajena po načrtih Jožeta Plečnika. Malo je krajev v Sloveniji, ki bi dali svetu toliko duhovne in svetne inteligence kor Ribniška dolina. Naj jih naštejemo samo nekaj izmed njih: glasbenik Jakob Petelin Gallus, mecen slovenske inteligence Luka Knafelj, jezikoslovec pater Stanislav Škrabec, Janez Evangelist Krek…

Za duhovno uteho danes poleg farne cerkve skrbi tudi obnovljena Miklova hiša, h kateri spada  zelo obiskana knjižnica in Rokodelski center z galerijo in muzejem.

Prav posebno mesto pa predstavljata ribniško suhorobarstvo in lončarstvo, obrti, ki imata bogato, večstoletno tradicijo in sta nekakšen zaščitni znak za Ribniško dolino.
Izkoriščanje raznovrstnega lesa in gline za izdelovanje praktičnih in okrasnih predmetov ter orodja se je ohranilo prav do današnjih dni.
V novejšem času to vlogo prevzema industrijska predelava lesa, ki je še vedno glavna nosilka gospodarskega razvoja Ribniške doline.

Bogastvo Ribnice se poleg bogate naravne in kulturne dediščine kaže tudi v številnih kulturnih, etnografskih in ostalih prireditvah, kot so: Ribniški sejem suhe robe in lončarstva, Rokodelski festival, Miklavževanje, Žive jaslice, Kmečke igre na Velikih Poljanah, Novoletni koncert…

Vsem prireditvam in dogajanjem v ribniški občini pa je skupen “Ribnčan Urban”, ki s svojo pojočo govorico in tradicionalno krošnjo na rami vedno znova ostaja njen razpoznavni znak.

Klikni za ogled panorame Ribniške doline