V Ribnici postavljen sistem COPS@road za povečanje varnosti na križišču ob novem vrtcu

Ribnica, 21. november 2014 – Danes je v občini Ribnica potekala simbolična otvoritev postavitve opozorilnega sistema COPS@road na križišču Majnikove ulice in ulice Ob železnici. Z njim je občina Ribnica v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun, opremila nevarno križišče ob novem vrtcu, kjer je v preteklosti prihajalo do nadpovprečno velikega števila prometnih nesreč. Gre za postavitev enega izmed prvih tovrstnih sistemov, ki v nepreglednih križiščih opozarjajo na povečano nevarnost trka v realnem času. Kot je poudaril župan občine Ribnica Jože Levstek, bo postavitev sistema prispevala k večji pozornosti voznikov in posledično k povečani varnosti.

V zadnjih letih je bilo na tem cestnem odseku zabeleženih nadpovprečno veliko število prometnih nesreč in kršitev cestnoprometnih predpisov ter upoštevajoč dejstvo, da se bo zaradi odprtja celotnega novega vrtca promet še povečal, je velika verjetnost, da bi se prometna varnost brez aktivnih posegov na tem odseku še poslabšala. Kot vzrok za pogoste prometne nesreče na omenjenem križišču je ocenjena nekoliko slabša preglednost ob vključevanju z neprednostne na prednostno cesto zaradi objektov in ograj. Ravni odsek prednostne ceste je dodaten verjeten razlog za kritičnost križišča, ki prispeva k pogostejšim prekoračitvam hitrosti in s tem dodatni nevarnosti pri vključevanju udeležencev z neprednostne ceste.

Postavitev inteligentnega opozorilnega sistema COPS@road

Postavljen opozorilni sistem COPS@road na križišču Majnikove ulice in ulice Ob železnici vključuje centralno detekcijsko enoto s svetlobnim prikazovalnikom, postavljeno na neprednostni cesti (Majnikovi ulici), ter dve oddaljeni detektorski enoti na prednostni cesti (Ob železnici in Kolodvorska ulica). Centralna enota ima vgrajen detektor, ki zaznava približevanje vozila križišču po neprednostni cesti. Kadar sočasno s tem dogodkom zaznata približevanje vozila križišču po prednostni cesti tudi dislocirani detektorski enoti (ena ali obe), centralna enota voznika na neprednostni cesti opozori na potencialno nevarnost trka z utripanjem trikotnika s klicajem. Poudariti je potrebno, da ne gre za semafor ali drugo obliko zavezujočega prometnega sistema, temveč za dodatno opozorilni sistem, ki udeležencem v prometu v realnem času podaja informacijo o povečani nevarnosti trka in ga dodatno opozori in poziva k povečani pozornosti pred nevarnostjo.

 

Skupaj do boljše prometne varnosti

Kot poudarja župan občine Ribnica Jože Levstek, bo postavitev sistema COPS@road prispevala k večji pozornosti voznikov. »Cilj postavitve sistema je izboljšanje stanja prometne varnosti na tem cestnem odseku, ki je zaradi odprtja vrtca prometno še toliko bolj obremenjen. Veseli smo možnosti skupnega financiranja postavitve sistema, saj se v občini Ribnica zelo trudimo z različnimi pristopi povečati varnost naših občanov«, še dodaja župan občine Ribnica.

 

V sklopu projekta Skupaj za večjo prometno varnost v Sloveniji je Zavarovalnica Triglav sofinancirala 40 odstotkov vrednosti postavitve sistemov COPS@road v dvanajstih slovenskih občinah. Med prvimi izbranimi kritičnimi križišči je križišče ob novem vrtcu v Ribnici. »V Zavarovalnici Triglav smo zavezani poslanstvu ustvarjati varnejšo prihodnost. Prometna varnost v Sloveniji je eno od področij, ki ga z različnimi akcijami skušamo dvigniti na višjo raven. Seznanjeni smo z dejstvom, da je bilo na nevarnem križišču Majnikove ulice in ulice Ob železnici v zadnjih letih zabeleženih nadpovprečno veliko število prometnih nesreč, smo želeli ukrepati. Križišče je bilo tako eno prvih, med katerimi smo podprli postavitev sistema COPS@road. Verjamemo, da bomo s tem korakom bistveno pripomogli k varnosti občanov in vseh ostalih, ki bodo vozili tod mimo,« je na otvoritveni slovesnosti povedal Aleš Klement, direktor Območne enote Ljubljana Zavarovalnice Triglav.

 

Sistem COPS@road je razvilo mlado slovensko podjetje A.s.K in je posebej učinkovit na nepreglednih cestnih odsekih, kjer je zaradi slabe vidljivosti onemogočena dobra presoja voznika pri vključevanju na prednostno cesto. »Zelo smo veseli sodelovanja z občino Ribnica in Zavarovalnico Triglav ter skupnega prizadevanja za povečanje varnosti na slovenskih cestah z inovativnimi tehnološkimi pristopi. Statistike nekaterih do sedaj že postavljenih sistemov COPS@road kažejo tudi za 90 odstotno zmanjšanje prometnih nesreč, kar je za nas velik uspeh in motivacija za naprej. S postavitvijo na tem križišču želimo voznikom v realnem času nuditi dodatne informacije o dogajanju v neposredni bližini križišča, na podlagi katerih katerih lahko sprejemajo odločitve v prometu, ki bodo botrovale njihovi večji varnosti«, je povedal Peter Korun, direktor podjetja A.s.K.

 

župan Jože Levstek z direktorjem Zavarovalnice Triglav OE Ljubljana Klement Alešem (levo) in direktorjem podjetja A.s.K. Petrom Korunom (desno)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

opozorilni znak na križišču Majnikove ulice in Ceste ob železnici

 

 

 

Klikni za ogled panorame Ribniške doline