Rešeto, oktober 2016

priponka_pdf REŠETO, 31. oktober 2016, letnik XX (7,1 MB) »Več

Praznik občine Ribnica 2016 v sliki in besedi

Na slovesni prireditvi ob prazniku občine Ribnica, 21. oktobra 2016, se je v prijetnem ambientu Športnega centra Ribnica in ob spremljavi bogatega glasbeno-kulturnega programa odvila podelitev priznanj in nagrad Občine Ribnica. Ob tej priložnosti se je župan Jože Levstek v kratkem slavnostnem nagovoru spomnil dragocenega ribniškega izročila in v nekaj stavkih zajel vpliv zgodovinskih dogodkov na življenje v Ribnici. Še enkrat več je izpostavil ribniške kreposti in se zahvalil vsem, ki jih še danes živijo. Predstavljeni so bili tudi pomembnejši projekti Občine Ribnica v preteklem letu.

S svojim nastopom so prireditev neprecenljivo obogatili: KUD Ribniški pihalni orkester, solist Dejan Heraković, Oktet Gallus, ga. Nagisa Moritoki, Godalni orkester Glasbene šole Ribnica in dirigentka Ksenija Abramović Grom, Vokalna skupina DiM iz Delnic.

Osrednjo pozornost so tudi letos uživali častni gostje in prejemniki priznanj in nagrad občine Ribnica. Iskreno čestitamo!

 

Županova priznanja

Tadej Kromar, Gašper Ilc, Klemen Levstik, Matej Levstik

Priznanje se podeljuje Tadeju Kromarju, Gašperju Ilcu, Klemnu Levstiku in Mateju Levstiku za izjemno hrabrost pri reševanju utapljajočega se Mateja K. iz vode. Zahvaljujoč se njihovemu hitremu odzivu in nesebičnemu ter pogumnemu dejanju, so obvarovali prijateljevo zdravje in mu rešili življenje. S tem so izkazali neprecenljivo junaštvo in solidarnost.

Matej Levstik, Gašper Ilc, župan, Tadej Kromar in Klemen Levstik

 

Priznanji Občine Ribnica

Nik Henigman

Priznanje se Niku Henigmanu podeljuje za nastop z rokometno reprezentanco Republike Slovenije na Olimpijskih igrah 2016 v Braziliji. Z veliko predanostjo in odlično igro v Rokometnem društvu Ribnica si je prislužil izbor med štirinajsterico najboljših slovenskih igralcev, ki so Slovenijo na Olimpijskih igrah po zmagi nad Egiptom, Brazilijo, Švedsko in Poljsko ponesli v četrtfinale. Zaradi svoje izjemne nadarjenosti velja za velik up slovenskega rokometa.

 

Andrej Pucelj

Priznanje se Andreju Puclju podeljuje za dolgoletno družbeno udejstvovanje in pomemben prispevek k skupnemu dobru. To je dokazal v 41 letih članstva v Prostovoljnem gasilskem društvu Goriča vas, kjer je prevzel zadolžitve predsednika, blagajnika in tajnika – slednje opravlja še danes. Zaznamoval je tudi Krajevno skupnost Ribnica, v katero je bil izvoljen trikrat in ji že drugič predseduje. Prav tako je večletni član Župnijskega sveta.

Andrej Pucelj, župan, Nik Henigman

 

 Gallusovi priznanji

Helena Ilc

Priznanje se Heleni Ilc podeljuje za večletno uspešno vodenje gledališko-glasbenega projekta Ribniški pasijon. S svojo močno voljo, iznajdljivostjo in entuziazmom že deset let usmerja tok priprav in potek enega največjih kulturnih projektov v Ribnici, ki združuje danes že preko 190 sodelujočih. Njihove uprizoritve Kristusovega trpljenja pod imenom Ribniški pasijon si je doslej ogledalo že na tisoče Slovencev in so velik doprinos k obiskanosti in prepoznavnosti občine Ribnica. Helenino uspešno in vztrajno delo pri izvedbi projekta ima trajnejši pomen na duhovnem in kulturnem področju ter je dokaz velike osebne predanosti.

Marjana Starc

Priznanje se Marjani Starc podeljuje za njeno izjemno vlogo pri literarnem, dramskem in kulturnem ustvarjanju. Marjana Starc je ikona ribniške besede in dialekta. Je oseba, h kateri na koncu prispe vsaka dilema okrog našega narečja in jo zna strokovno rešiti. Kljub temu, da je upokojena profesorica slovenskega jezika, njena zagnanost ne pojenja. Vedno se odzove vabilom, da s svojim znanjem tvorno sodeluje pri snovanju ali izvedbi novih projektov. »Usaka vas ima suj glas« je eden takih, med zadnjimi pa je bila ureditev Troštove literarne zapuščine. Kot režiserka je sodelovala pri predstavitvi publikacije o Ribnici in Ribničanih ter pri oživitvi igre Veseli večer, ki je bila v javnosti odigrana prvič po pol stoletja.  Marjana Starc je izvrstna pripovedovalka, ki ponazarja ribniško dušo. Njena interpretacija ribniškega govora ‘Kako so Ribničani most širili’ je primer učnega gradiva slovenskih narečij. Nanjo se obračajo vsi, ki delujejo v kulturi, saj pomaga bogateti vsebine. Svojega dela nikoli ne vrednoti, pač pa ga razdaja – tako je bilo še v času njenega aktivnega dela in tako tudi ostaja.

Helena Ilc, župan, Marjana Starc

 


Urbanova nagrada

Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica

Nagrada se Območni obrtno-podjetniški zbornici Ribnica podeljuje za prispevek k razvoju obrti in podjetništva na Ribniškem. V štirih desetletjih delovanja je pustila močno sled na področju gospodarskega razvoja občin Ribnica, Sodražica in Loški Potok ter je vselej gonilna sila napredka. Zbornica je tako prevzela vodilno vlogo pri pridobivanju poslovnih prostorov v današnji obrtni coni Ugar in pomembno krojila odlok o razvoju malega gospodarstva. Odločilno je vplivala na nastanek in izgradnjo Rokodelskega centra Ribnica ter pridobitev geografske označbe »Ribniška suha roba«, kot tudi nacionalne poklicne kvalifikacije. Že 17 let zapored kakovostno prispeva k Ribniškemu sejmu z največjim Rokodelskim festivalom v Sloveniji.

Območno obrtno-podjetniška zbornica Ribnica je nedvomno pomemben dejavnik na področju svojega delovanja in družbenega življenja, ki ga podpira s številnimi dejanji.

Župan in predsednik OOZ Ribnica Franc Lesar

 Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica bo denarno nagrado namenila za organizacijo dveh dogodkov, DAN ODPRTIH VRAT in seminar z naslovom PRVI KORAKI NA PODJETNIŠKI POTI. Dogodka bosta vsem, predvsem pa mladim, ki so končali šolanje na katerikoli izobraževalni stopnji, omogočila celovit pogled na realizacijo in razvoj podjetniške ideje.

 

Naziv častni občan

Franc Lovšin

Naziv častni občan se Francu Lovšinu podeljuje za 37 let glasbene promocije ribniškega izročila v ansamblu Franca Miheliča. S svojim glasom je ponesel imel Ribnice v sleherni slovenski kraj in številne deleže sveta, s čimer je pustil za seboj v Miheličevem ansamblu, pa tudi v širšem slovenskem glasbenem prostoru nasploh, globoko pevsko sled. V 37 letih glasbenega ustvarjanja je z ansamblom Franca Miheliča stal na številnih odrih doma in po svetu ter postal nepozaben z 39 posnetimi projekti v slovenskem in nemškem jeziku. Nastopal je v množici televizijskih oddaj, od tega je kar devetkrat v živo prepeval v ekskluzivni nemški narodno-zabavni oddaji Musikantenstadl, ki je bila predvajana tudi v drugih evropskih državah in v katero povabijo le najboljše.

S svojo sestro Bernardo sta priznana kot eden najboljših pevskih duetov v Sloveniji, ki sta skupaj z ansamblom Franca Miheliča izvajala izjemne interpretacije ribniških skladb, med njimi so najbolj znane Naš Urban, Ribniški veseljaki, Se Ribn’čan spremenil ni, Dolina ribniška, Od Ribn’ce do Rakitn’ce in druge. Še posebne priljubljenosti se veseli pesem Veseli Ribn’čan, ki je v njegovi izvedbi dosegla pravi razcvet.

Veličastna zapuščina glasbenih vrhuncev Franca Lovšina je trajen doprinos k širjenju in bogatenju ribniškega kulturnega izročila.

Župan in častni občan Franc Lovšin

 

Galerija fotografij (avtor: Primož Bregar):

Namera o ustanovitvi služnostne pravice – Ribnica

V skladu s 3. odstavkom 55. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur.l. RS, št. 34/11, 42/12, 24/13 in 10/14) Občina Ribnica objavlja

NAMERO O USTANOVITVI SLUŽNOSTNE PRAVICE

na parc. št. 1775/6 k.o. 1625-Ribnica za postavitev prosto stoječe elektro in KKS kabelske omarice.

Pogodba o ustanovitvi služnostne pravice se sklene po 15 dneh od objave namere, ki se objavi na uradni spletni strani Občine Ribnica 20. 10. 2016.

Namera o ustanovitvi služnostne pravice – Dolenja vas

V skladu s 3. odstavkom 55. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur.l. RS, št. 34/11, 42/12, 24/13 in 10/14) Občina Ribnica objavlja

NAMERO O USTANOVITVI SLUŽNOSTNE PRAVICE

na parc. št. 3350/4 k.o. 1629-Dolenja vas za vgradnjo elektro in KKS podometnih omaric.

Pogodba o ustanovitvi služnostne pravice se sklene po 15 dneh od objave namere, ki se objavi na uradni spletni strani Občine Ribnica 20. 10. 2016.

Obvestilo o vadbi in rekreaciji v ŠCR dne 21. 10. 2016

OBVESTILO

Spoštovani,

obveščamo vas, da bodo zaradi priprav na občinski praznik v petek, 21. oktobra 2016, parter in galerije v Športnem centru Ribnica za rekreativne dejavnosti in vadbo ZAPRTE.

Praznik občine Ribnica, 21. 10. ob 19.00 v ŠCR

Obvestilo o izvajanju meritev najvišje dovoljene hitrosti

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo občinsko redarstvo v ponedeljek, 17. 10. 2016, izvajalo meritve najvišje dovoljene hitrosti posameznih vrst vozil s samodejno merilno napravo na območju občin Dobrepolje, Velike Lašče, Ribnica in Sodražica.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Dobrepolje,
Loški Potok, Ribnica, Sodražica in Velike Lašče

Odprje bazena v ŠCR za rekreativno plavanje v novembru

OBVESTILO

Spoštovani,

obveščamo vas, da bomo bazen v Športnem centru Ribnica za rekreativno plavanje odprli 3. novembra 2016. Natančnejši razpored terminov sledi.

 

Vodja tehnično-vzdrževalne službe
Namestnica
Nevenka Turk Kraljić, višja svetovalka

Razstava: Oblak-voda-zvok-kristal

Javni natečaj za zasedbo prostega uradniškega delovnega mesta na položaju DIREKTOR OBČINSKE UPRAVE

Na podlagi 58. člena Zakona o javnih uslužbencih (Ur. l. RS, št. 63/07-uradno prečiščeno besedilo, 65/08, 69/08-ZTFI-A, 69/08-ZZavar-E, 74/09- Odl. US in 40/12-ZUJF)

OBČINA RIBNICA objavlja priponka_pdf Javni natečaj za zasedbo prostega delovnega mesta na položaju direktor občinske uprave

 

 

Klikni za ogled panorame Ribniške doline