Praznik občine Ribnica 2016 v sliki in besedi

Na slovesni prireditvi ob prazniku občine Ribnica, 21. oktobra 2016, se je v prijetnem ambientu Športnega centra Ribnica in ob spremljavi bogatega glasbeno-kulturnega programa odvila podelitev priznanj in nagrad Občine Ribnica. Ob tej priložnosti se je župan Jože Levstek v kratkem slavnostnem nagovoru spomnil dragocenega ribniškega izročila in v nekaj stavkih zajel vpliv zgodovinskih dogodkov na življenje v Ribnici. Še enkrat več je izpostavil ribniške kreposti in se zahvalil vsem, ki jih še danes živijo. Predstavljeni so bili tudi pomembnejši projekti Občine Ribnica v preteklem letu.

S svojim nastopom so prireditev neprecenljivo obogatili: KUD Ribniški pihalni orkester, solist Dejan Heraković, Oktet Gallus, ga. Nagisa Moritoki, Godalni orkester Glasbene šole Ribnica in dirigentka Ksenija Abramović Grom, Vokalna skupina DiM iz Delnic.

Osrednjo pozornost so tudi letos uživali častni gostje in prejemniki priznanj in nagrad občine Ribnica. Iskreno čestitamo!

 

Županova priznanja

Tadej Kromar, Gašper Ilc, Klemen Levstik, Matej Levstik

Priznanje se podeljuje Tadeju Kromarju, Gašperju Ilcu, Klemnu Levstiku in Mateju Levstiku za izjemno hrabrost pri reševanju utapljajočega se Mateja K. iz vode. Zahvaljujoč se njihovemu hitremu odzivu in nesebičnemu ter pogumnemu dejanju, so obvarovali prijateljevo zdravje in mu rešili življenje. S tem so izkazali neprecenljivo junaštvo in solidarnost.

Matej Levstik, Gašper Ilc, župan, Tadej Kromar in Klemen Levstik

 

Priznanji Občine Ribnica

Nik Henigman

Priznanje se Niku Henigmanu podeljuje za nastop z rokometno reprezentanco Republike Slovenije na Olimpijskih igrah 2016 v Braziliji. Z veliko predanostjo in odlično igro v Rokometnem društvu Ribnica si je prislužil izbor med štirinajsterico najboljših slovenskih igralcev, ki so Slovenijo na Olimpijskih igrah po zmagi nad Egiptom, Brazilijo, Švedsko in Poljsko ponesli v četrtfinale. Zaradi svoje izjemne nadarjenosti velja za velik up slovenskega rokometa.

 

Andrej Pucelj

Priznanje se Andreju Puclju podeljuje za dolgoletno družbeno udejstvovanje in pomemben prispevek k skupnemu dobru. To je dokazal v 41 letih članstva v Prostovoljnem gasilskem društvu Goriča vas, kjer je prevzel zadolžitve predsednika, blagajnika in tajnika – slednje opravlja še danes. Zaznamoval je tudi Krajevno skupnost Ribnica, v katero je bil izvoljen trikrat in ji že drugič predseduje. Prav tako je večletni član Župnijskega sveta.

Andrej Pucelj, župan, Nik Henigman

 

 Gallusovi priznanji

Helena Ilc

Priznanje se Heleni Ilc podeljuje za večletno uspešno vodenje gledališko-glasbenega projekta Ribniški pasijon. S svojo močno voljo, iznajdljivostjo in entuziazmom že deset let usmerja tok priprav in potek enega največjih kulturnih projektov v Ribnici, ki združuje danes že preko 190 sodelujočih. Njihove uprizoritve Kristusovega trpljenja pod imenom Ribniški pasijon si je doslej ogledalo že na tisoče Slovencev in so velik doprinos k obiskanosti in prepoznavnosti občine Ribnica. Helenino uspešno in vztrajno delo pri izvedbi projekta ima trajnejši pomen na duhovnem in kulturnem področju ter je dokaz velike osebne predanosti.

Marjana Starc

Priznanje se Marjani Starc podeljuje za njeno izjemno vlogo pri literarnem, dramskem in kulturnem ustvarjanju. Marjana Starc je ikona ribniške besede in dialekta. Je oseba, h kateri na koncu prispe vsaka dilema okrog našega narečja in jo zna strokovno rešiti. Kljub temu, da je upokojena profesorica slovenskega jezika, njena zagnanost ne pojenja. Vedno se odzove vabilom, da s svojim znanjem tvorno sodeluje pri snovanju ali izvedbi novih projektov. »Usaka vas ima suj glas« je eden takih, med zadnjimi pa je bila ureditev Troštove literarne zapuščine. Kot režiserka je sodelovala pri predstavitvi publikacije o Ribnici in Ribničanih ter pri oživitvi igre Veseli večer, ki je bila v javnosti odigrana prvič po pol stoletja.  Marjana Starc je izvrstna pripovedovalka, ki ponazarja ribniško dušo. Njena interpretacija ribniškega govora ‘Kako so Ribničani most širili’ je primer učnega gradiva slovenskih narečij. Nanjo se obračajo vsi, ki delujejo v kulturi, saj pomaga bogateti vsebine. Svojega dela nikoli ne vrednoti, pač pa ga razdaja – tako je bilo še v času njenega aktivnega dela in tako tudi ostaja.

Helena Ilc, župan, Marjana Starc

 


Urbanova nagrada

Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica

Nagrada se Območni obrtno-podjetniški zbornici Ribnica podeljuje za prispevek k razvoju obrti in podjetništva na Ribniškem. V štirih desetletjih delovanja je pustila močno sled na področju gospodarskega razvoja občin Ribnica, Sodražica in Loški Potok ter je vselej gonilna sila napredka. Zbornica je tako prevzela vodilno vlogo pri pridobivanju poslovnih prostorov v današnji obrtni coni Ugar in pomembno krojila odlok o razvoju malega gospodarstva. Odločilno je vplivala na nastanek in izgradnjo Rokodelskega centra Ribnica ter pridobitev geografske označbe »Ribniška suha roba«, kot tudi nacionalne poklicne kvalifikacije. Že 17 let zapored kakovostno prispeva k Ribniškemu sejmu z največjim Rokodelskim festivalom v Sloveniji.

Območno obrtno-podjetniška zbornica Ribnica je nedvomno pomemben dejavnik na področju svojega delovanja in družbenega življenja, ki ga podpira s številnimi dejanji.

Župan in predsednik OOZ Ribnica Franc Lesar

 Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica bo denarno nagrado namenila za organizacijo dveh dogodkov, DAN ODPRTIH VRAT in seminar z naslovom PRVI KORAKI NA PODJETNIŠKI POTI. Dogodka bosta vsem, predvsem pa mladim, ki so končali šolanje na katerikoli izobraževalni stopnji, omogočila celovit pogled na realizacijo in razvoj podjetniške ideje.

 

Naziv častni občan

Franc Lovšin

Naziv častni občan se Francu Lovšinu podeljuje za 37 let glasbene promocije ribniškega izročila v ansamblu Franca Miheliča. S svojim glasom je ponesel imel Ribnice v sleherni slovenski kraj in številne deleže sveta, s čimer je pustil za seboj v Miheličevem ansamblu, pa tudi v širšem slovenskem glasbenem prostoru nasploh, globoko pevsko sled. V 37 letih glasbenega ustvarjanja je z ansamblom Franca Miheliča stal na številnih odrih doma in po svetu ter postal nepozaben z 39 posnetimi projekti v slovenskem in nemškem jeziku. Nastopal je v množici televizijskih oddaj, od tega je kar devetkrat v živo prepeval v ekskluzivni nemški narodno-zabavni oddaji Musikantenstadl, ki je bila predvajana tudi v drugih evropskih državah in v katero povabijo le najboljše.

S svojo sestro Bernardo sta priznana kot eden najboljših pevskih duetov v Sloveniji, ki sta skupaj z ansamblom Franca Miheliča izvajala izjemne interpretacije ribniških skladb, med njimi so najbolj znane Naš Urban, Ribniški veseljaki, Se Ribn’čan spremenil ni, Dolina ribniška, Od Ribn’ce do Rakitn’ce in druge. Še posebne priljubljenosti se veseli pesem Veseli Ribn’čan, ki je v njegovi izvedbi dosegla pravi razcvet.

Veličastna zapuščina glasbenih vrhuncev Franca Lovšina je trajen doprinos k širjenju in bogatenju ribniškega kulturnega izročila.

Župan in častni občan Franc Lovšin

 

Galerija fotografij (avtor: Primož Bregar):

Namera o ustanovitvi služnostne pravice – Ribnica

V skladu s 3. odstavkom 55. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur.l. RS, št. 34/11, 42/12, 24/13 in 10/14) Občina Ribnica objavlja

NAMERO O USTANOVITVI SLUŽNOSTNE PRAVICE

na parc. št. 1775/6 k.o. 1625-Ribnica za postavitev prosto stoječe elektro in KKS kabelske omarice.

Pogodba o ustanovitvi služnostne pravice se sklene po 15 dneh od objave namere, ki se objavi na uradni spletni strani Občine Ribnica 20. 10. 2016.

Namera o ustanovitvi služnostne pravice – Dolenja vas

V skladu s 3. odstavkom 55. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur.l. RS, št. 34/11, 42/12, 24/13 in 10/14) Občina Ribnica objavlja

NAMERO O USTANOVITVI SLUŽNOSTNE PRAVICE

na parc. št. 3350/4 k.o. 1629-Dolenja vas za vgradnjo elektro in KKS podometnih omaric.

Pogodba o ustanovitvi služnostne pravice se sklene po 15 dneh od objave namere, ki se objavi na uradni spletni strani Občine Ribnica 20. 10. 2016.

Obvestilo o vadbi in rekreaciji v ŠCR dne 21. 10. 2016

OBVESTILO

Spoštovani,

obveščamo vas, da bodo zaradi priprav na občinski praznik v petek, 21. oktobra 2016, parter in galerije v Športnem centru Ribnica za rekreativne dejavnosti in vadbo ZAPRTE.

Praznik občine Ribnica, 21. 10. ob 19.00 v ŠCR

Odprje bazena v ŠCR za rekreativno plavanje v novembru

OBVESTILO

Spoštovani,

obveščamo vas, da bomo bazen v Športnem centru Ribnica za rekreativno plavanje odprli 3. novembra 2016. Natančnejši razpored terminov sledi.

 

Vodja tehnično-vzdrževalne službe
Namestnica
Nevenka Turk Kraljić, višja svetovalka

Razstava: Oblak-voda-zvok-kristal

Zapora občinske ceste v naselju Ribnica (5. 10. do 19. 10. 2016)

Obveščamo vas, da bo v času od srede, 5. 10. 2016 od 8. ure do srede, 19. 10. 2016 do 17. ure zaradi del za ves promet zaprt odsek javne poti št. 853701, “Prijateljev trg” na območju Pošte Ribnica. Izvajalec del bo zagotovil prehod preko zaprtega dela cestišča vsem  stanovalcem, ki bivajo v območju zapore ter intervencijskim vozilom.

V času popolne zapore je dostop do Prijateljevega trga zagotovljen z Merharjeve ulice.

Udeležence v prometu prosimo, da v času zapore upoštevajo postavljeno začasno prometno signalizacijo.

Zapora JP Prijateljev trg

Prenos znanj s Finske v sklopu programa ERUDITE

Občina Ribnica je v začetku septembra kot zunanji udeleženec sodelovala pri projektu ERUDITE v mestu Seinäjoki na Finskem, katerega cilj je priprava in izmenjava dobrih praks na področju uporabe izgrajenih omrežij naslednje generacije na podeželskih območjih, oz. omogočiti podeželskim področjem v Evropi boljšo uporabo izgrajenih širokopasovnih omrežij visokih hitrosti.

Projekt ERUDITE (Enhancing Rural and Urban Digital Innovation Territories), ki je uspel na razpisu programa Interreg Europe, sestavljajo člani konzorcija enajstih partnerjev iz devetih evropskih držav. V Sloveniji so to predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Fakulteta za elektrotehniko. Projektni partnerji bodo v nadaljevanju pripravili povsem praktične ukrepe, ki segajo od optimiziranja informacijske infrastrukture podjetniških spodbud, konkretnih aplikacij za prebivalce, do izobraževanja in usposabljanja na različnih ravneh.

Pogled zunanjih udeležencev na “Visions for digital service innovations” (Ilustracija: SallaLehtipuu)

To je pomembno tudi za občino Ribnica, ki se trudi pridobiti razpisna sredstva za izvedbo širokopasovnih elektronskih komunikacij na podeželskih območjih. S sosednjimi občinami že pripravljamo novo prijavo na prihodnji javni razpis. Kljub temu pa je z ogledom dobrih praks v drugih evropskih državah ter razvijanjem novih produktov storjen pomemben korak k pridobivanju novih izkušenj.

Na mednarodnem posvetu so finski gostitelji podrobno predstavili različne deležnike, ki so se raztezali od predstavitve delovanja javne regionalne knjižnice, velikega izvoznega podjetja, poklicne šole za odrasle, zdravstvenega centra idr.

Zunanji udeleženci iz vseh sodelujočih držav smo med drugim predstavili svoje poglede na nadaljnji razvoj t. i. »Visions for digital service innovation«. Pri vseh predstavitvah je bil poudarek na pomenu razvoja aplikacij, ki olajšajo delo in uporabo, tako uporabnikom kot tudi ponudnikom. Tudi vizija zaposlovanja v prihodnosti gre v smeri znanja programiranja, zato je vedno bolj pomembno vključevanje praktičnega znanja programiranja v pedagoške procese od nižje stopnje izobraževanja dalje.

Eno izmed poglavitnih vprašanj je bilo, kako naj se lokalna skupnost odzove na prihajajoče izzive digitalizacije. Rešitve se kažejo predvsem preko povezovalne vloge med potrebami prebivalcev, podjetij in lokalne skupnosti ter dolgoročno z vzpostavljanjem odprtega skupnega okolja za inovativna podjetja ter posameznike

Javna dražba za prodajo nepremičnine

Občina Ribnica, Gorenjska cesta 3, 1310 Ribnica, objavlja na podlagi 21. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih skupnosti (Ur.l. RS, št. 86/10, 75/12, 47/13 – ZDU-1G, 50/14, 90/14-ZDU-1l, 14/15-ZUUJFO in 76/15) in Načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Ribnica za leto 2016, ki ga je na svoji 6. redni seji 22. decembra 2015 sprejel Občinski svet Občine Ribnica ter Dopolnitve Načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Ribnica za leto 2016, ki jo je na svoji 8. redni seji 12. maja 2016 sprejel Občinski svet Občine Ribnica

JAVNO DRAŽBO
ZA PRODAJO NEPREMIČNIN

1. Naziv in sedež organizatorja javne dražbe: Občina Ribnica, Gorenjska cesta 3, 1310 Ribnica.

2. Predmet prodaje:

a) parc. št. 1714/4 k.o. 1631 – Grčarice v izmeri 292 m2
parc. št. 1715/2 k.o. 1631 – Grčarice v izmeri 179 m2
parc. št. 1715/5 k.o. 1631 – Grčarice v izmeri 192 m2
parc. št. *125 k.o. 1631 – Grčarice v izmeri 48 m2
(zemljišče za gradnjo stavb z oznako 4, skupna izmera 711 m2)

b) parc. št. 3242/169 k.o. 1627 – Prigorica v izmeri 2.641 m2
parc. št. *358 k.o. 1627 – Prigorica v izmeri 349 m2
parc. št. *370 k.o. 1627 – Prigorica v izmeri 73 m2
(kompleks se prodaja v celoti, skupna izmera 3.063 m2)

Nepremičnine pod točko 2. a) (zemljišče za gradnjo stavb v naselju Grčarice) imajo status stavbnega zemljišča in se nahajajo na južnem robu naselja Grčarice, na območju, kjer je v nastajanju nova stanovanjska soseska. Naselje Grčarice je manjše vaško naselje, ki je pozidano z individualnimi stanovanjskimi hišami, kmetijskimi objekti in ostalimi gospodarskimi poslopji. Pozidavo na predmetnem območju urejajo Prostorsko ureditveni pogoji za območje planske celote R6 KS Dolenja vas in v skladu z njimi je na tem območju možno graditi stanovanjsko, kmetijsko, obrtno in komunalno infrastrukturo. Zemljišča so komunalno opremljena z asfaltirano javno cesto, javnim elektro omrežjem, vodovodnim omrežjem in telekomunikacijskim omrežjem.
V ceno ni vključen komunalni prispevek, ki ga plača investitor pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja.

Nepremičnine pod točko 2. b) imajo status stavbnih zemljišč in skupaj tvorijo enovit kompleks, nahajajo pa se na obrobju vasi Prigorica. Vas Prigorica spada v območje registrirane nepremične naselbinske kulturne dediščine EŠD 13959 Prigorica – vas. Ožji okoliš nepremičnin je zazidan pretežno z individualno stanovanjsko gradnjo, na mestu, kjer se dovozna občinska cesta do predmetnih nepremičnin priključuje na državno cesto Ljubljana-Kočevje je večji industrijski kompleks. Lokacija je komunalno opremljena z asfaltirano občinsko cesto (s treh strani), elektriko in telekomunikacijami, v neposredni bližini je vodovod, javne kanalizacije ni. Na predmetnih nepremičninah stojita stanovanjska hiša z gospodarskim poslopjem in leseni senik, ki sta zaradi nezasedenosti v zelo slabem stanju. Okolica objektov je v celoti zatravljena, teren je raven.

3. Vrsta pravnega posla za predmete prodaje pod 2. točko: prodajna pogodba.

4. Izklicna cena in najnižji znesek njenega višanja:
- izklicna cena za zemljišče za gradnjo stavb z oznako 4 pod točko 2.a) 10.309,50 EUR, najnižji znesek višanja: 200 EUR
- izklicna cena za nepremičnine pod točko 2.b), 86.050,00 EUR, najnižji znesek višanja:
500 EUR

Izklicne cene ne vključujejo zakonsko določenega 22 % davka na dodano vrednost oz. 2% davka na promet nepremičnin, ki ga plača kupec.
Na javni dražbi bo uspel dražitelj, ki bo ponudil najvišjo kupnino.

5. Način in rok plačila kupnine:
Uspešni dražitelj je dolžan kupnino poravnati v roku 30 dni od dneva izdaje računa oziroma podpisa prodajne pogodbe na transakcijski račun Občine Ribnica, št. 01304-0100005476. Plačani znesek varščine se všteje v kupnino.

6. Plačilo kupnine v navedenem roku je bistvena sestavina prodajne pogodbe za vse predmete prodaje pod točko 2. Prodajna pogodba je avtomatično razdrta, če kupec kupnine ne plača v navedenem roku. Plačana varščina se ne vrne.

7. Kraj in čas javne dražbe:
Javna dražba bo v četrtek, 20. oktobra 2016, v sejni sobi Občine Ribnica (pritličje), Gorenjska cesta 3, Ribnica, in sicer za predmete:
- pod 2.a) ob 11.00
– pod 2.b) ob 11.30

8. Dražitelji morajo pred začetkom dražbe plačati varščino v višini 10% izklicne cene nepremičnine, ki jo bodo dražili. Varščino je treba nakazati na transakcijski račun Občine Ribnica, št. 01304-0100005476, sklic 00 DŠ-722100 (DŠ – davčna številka dražitelja).

9. Plačana varščina bo brez obresti po končani javni dražbi vrnjena tistim dražiteljem, ki na javni dražbi ne bodo uspeli, in sicer v roku 3 dni od dneva izvedbe javne dražbe.

10. Interesenti se lahko seznanijo z dodatnimi informacijami o vseh predmetih prodaje na Občini Ribnica, kontaktna oseba Ana Lesar Oražem, tel. 01/837 20 10.

11. Pogoji za sodelovanje:
Na javni dražbi lahko sodelujejo pravne in fizične osebe, ki lahko v skladu s pravnim redom Republike Slovenije postanejo lastniki nepremičnin.
Dražitelji morajo pred začetkom dražbe komisiji predložiti:
- izpisek iz sodnega registra, ki ne sme biti starejši od 30 dni (pravne osebe) ali identifikacijski dokument (fizične osebe),
- pooblastilo overjeno s strani notarja ali upravne enote, v primeru, da fizična oseba za udeležbo na dražbi pooblasti drugo pravno ali fizično osebo,
- dokazilo o plačilu varščine s priloženo številko računa za primer vračila varščine,
- davčno, matično in telefonsko številko.

Interesenti, ki ne bodo dokazali izpolnjevanja pogojev iz prvih treh alinej 11. točke, bodo po sklepu komisije, ki bo vodila dražbo, izločeni iz postopka pred začetkom dražbe.

12. Z najugodnejšim dražiteljem se sklene prodajna pogodba najkasneje v roku 15 dni po zaključku dražbe. Če dražitelj ne podpiše prodajne pogodbe v navedenem roku iz razlogov, ki so na strani dražitelja, Občina Ribnica zadrži že plačano varščino.

13. Pravila javne dražbe:
- nepremičnine pod točko 2 se prodajajo v celoti po načelu videno-kupljeno, kasnejše reklamacije ne bodo upoštevane, prodajalec ne daje nikakršnih jamstev ali garancij za nepremičnine,
- vse stroške v zvezi s prenosom lastništva, vključno z davkom na promet nepremičnin oz. davkom na dodano vrednost, nosi kupec,
- javno dražbo bo izvajala dražbena komisija, imenovana s sklepom predstojnika v skladu z uredbo o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti,
- komisija iz prejšnje alineje lahko začeti postopek s soglasjem predstojnika ustavi do sklenitve pravnega posla, brez obrazložitve in brez odškodninske odgovornosti, pri čemer se dražiteljem v roku 10 dni povrne plačana varščina in izkazani stroški.

14. Ta javna dražba se objavi na uradni spletni strani občine www.ribnica.si ter na oglasni deski Občine Ribnica.

Občina Ribnica

Klikni za ogled panorame Ribniške doline